SEO, bir web siteyi arama motorları için en uygun hale getirme işlemidir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO, bir web siteyi arama motorları için en uygun hale getirme işlemidir. Web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini artırmak amacıyla sitenizin arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için siteniz arama motorlarının belirlemiş olduğu gereksinimlere sahip olması gerekir.

Arama Motoru Nedir?

İnsanların internette aradıklarını bulmaya olanak sağlayan web araçlarıdır. Arama motorları internet sitelerini sürekli tarar ve içerikleri veri tabanına kaydeder. İnsanlar bulmak istedikleri içeriği arama motorlarında sorguladıklarında, arama motoru kullanıcının sorguladığı anahtar kelimeyi veri tabanında sorgular ve anahtar kelimeye (ve daha bir çok parametreye) göre en uygun siteleri kullanıcıya listeler. Bir çok arama motorları mevcuttur. Dünyada en çok kullanılar arama motorları; Google, Bing, Yandex, Yahoo, Yaani vb. Bu arama motorların başında Google gelmektedir. Dünyada en çok kullanılan Google arama matorudur.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır?

Sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıklaması için sitenizi arama motorlarının gereksinimlerine uygun hale getirmeniz gerekir. Bu işlemleri adım adım anlatmaya çalışalım.

*Sitenizi arama motorlarına tanıtın: Kullanıcılar sitenizi arama motorlarında bulabilmesi için arama motorlarının sitenizi biliyor olması gerekir. Arama motorları yeni siteleri keşfetmek için mevcut sitelerin içinde verilen dış bağlantıları tarar. Fakat bu işlem uzun sürebilmektedir. Arama motorlarının sizi bulmasını beklemeden kendinizi tanıtmanız gerekir. Sitenizi arama motorlarına tanıtmak için arama motorlarının web araçlarını kullanabilirsiniz.

*Sitenizde kaliteli içerik oluşturun: Nihayetinde insanlar arama motorlarında işlerine yarayacak bilgiler ararlar. Dolayısıyla arama motorları sitenizi arama sonuçlarında göstermesi için sitenizin içeriği kullanıcının işine yarayacak bilgiler olması gerekir. Bu yüzden mümkün olduğunca özgün, sade, anlaşılır, kaliteli bir içerik oluşturmaya çalışın ve sitenizdeki içeriği sürekli güncelleyin. Sitede kaliteli içerik oması arama motoru optimizasyonunda en önemli faktörlerden biridir.

*Siteniz mobil uyumlu olsun: Günümüzde insanlar internet aramalarını en çok mobil aygıtlarla yapmaktadır. Bu yüzden arama motorları kullanıcı deneyimi sağlamak adına sitenizin mobil uyumlu olmasını istiyor. Hatta arama motorları mobil uyumlu sitelere öncelik vermektedir. İnsanlar tablet ve/veya telefondan sitenizde rahatça gezinebilmelidir.

*Siteniz hızlı açılsın: Bir internet sitesi için hız çok önemlidir. İnsanlar yavaş yüklenen siteleri gezinmeyi bırakıp terkediyorlar. Siteniz ortalama üç saniye içinde yüklenmesi gerekir. Bu süre içerisinde eğer siteniz yüklenmiyor ise ziyaretçiniz sıkılıp sitenizden çıkacaktır. Arama motorları da bu sebepten site hızını çok önemsiyor. Sitenizin hızını iyileştirmek için öncelikle sitenizin barındırıldığı sunucu performansı yüksek olmalı ve sunucunuzun lokasyonu potansiyel müşterilerinizin lokasyonuna yakın olmalıdır. Örneğin; potansiyel müşteriniz Türkiye'den ise sitenizi Türkiye'de barınan sunucuda host etmelisiniz. Ayrıca sitenizin dosyalarını farklı lokasyonlarda barındırabileceğiniz CDN hizmetleri de mevcuttur. Sitenizin hızını artırmak için CDN kullanabilirsiniz. Site hızını etkileyen bir diğer sebep de sitenizdeki dosyaların sayısı ve boyutudur. Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde kullanıcıların tarayıcılarına yüklenen dosyaların sayısı ve boyutu az olduğunda siteniz hızlı açılacaktır. Bu yüzden dosyaların sayısını ve boyutunu olduğunca düşük tutmanızda yarar var.

*Sitenizde SSL sertifikası olsun: SSL sertifikası tarayıcı ile sitenin barındırıldığı sunucu arasındaki veri transferi sırasında verinin şifrelendiğini doğrulayan bir web hizmetidir. Arama motorları kullanıcıların güvenliğini sağlamak adına sitelerdeki SSL sertifikasına önem vermektedir. Eğer siteniz bir e-ticaret ise SSL sertifikası kesinlikle olması gerekir.

Arama motoru optimizasyonu için gerekli olan en önemli gereksinimlerini yukarıda anlatmaya çalıştık. Daha bir çok gereksinimler var. Arama motorlarının gizli tuttuğu (arama manipülasyonu önlemek için) bazı kriterler de mevcuttur.

Data detaylı bilgileri arama motorlarının web sayfalarında bulabilirsiniz.

SEO Uzmanı Kimdir?

SEO uzmanı, arama motoru optimizasyonu yapan kişilerdir. Kişiler olduğu gibi kurumlar da mevcuttur. SEO arama motoru optimizasyonu sabit değildir. Sürekli değişiklik gösterebilir. Arama motorları sürekli kendilerini geliştirmektedir. Kullanıcıların arama kriterlerine göre arama motorları günden güne gelişmektedir. Bu yüzden seo uzmanı faktörü çok önemlidir. Seo uzmanı sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasına önemli faktör olacaktır.

Son olarak bilmeniz gereken en önemli bilgi: Hiç kimse arama sonuçlarında birinci sıra garantisi veremez.

arama motoru optimizasyonu nedir, arama motoru nedir, seo uzmanı kimdir, arama motoru optimizasyonu, seo, search engine optimization, arama motoru, google, bing, yandex, yahoo, yaani, seo uzmanı

- İletişim

Mesaj göndermek için yandaki formu doldurun.

Adresimiz

Merkez Mah. Atatürk Cad. No: 168/2
ARDEŞEN/RİZE

- Bize Yazın

Başarılı! Mesajınız bize ulaştı.
Hata! Mesajınızı gönderirken bir hata oluştu.